10 MAJA, OKOLICE POPOŁUDNIA, SPOTKANIE BUDOWNICZYCH

Awatar użytkownika

Wyt

0

Sil

0

Zmy

0

Cha

1

Zre

0

Int

2

Szc

0

- Stare plany budowlane (?)
- Nóż myśliwski
- Pół opakowania leków przeciwbólowych
- Notes, pełen notatek i kilku starych zdjęć & ołówek z gumką
- Rękawice robocze
- Podwędzone z konwoju podstawowe narzędzia
Zdrowa

Przy sobie:

- Nóż myśliwski
- Rękawice robocze
Zdrowa
11
- Za kogo ty mnie masz, Wermilio? Nie mów do mnie jak do cholernego dziecka. - wysyczała przez zęby i zacisnęła palce na nadal trzymanym w dłoni kawałku kredy. Aż zbielały jej knykcie. Spytała tylko o to, jak bardzo potrzebował planów, nie o wyjaśnianie jej najprostszych zasad elektryki. Zwłaszcza to “spokojnie” wyprowadziło ją z równowagi. Może nikt inny nie widziałby w jego wypowiedzi niczego negatywnego, ale charakter Marshall automatycznie doszukiwał się we wszystkim szyderstwa i braku szacunku. Lata pracy w warsztacie nauczyły ją, że nawet niewielkie żarciki na temat “kobiecej niekompetencji” musiała zduszać w zarodku, a męskich współpracowników trzymać żelazną ręką i na zdrowy dystans. Nawet, jeśli obecnie nie było takiej potrzeby, reakcje mechanik często bywały bardziej agresywne, niż wymagała tego sytuacja.

Wróciła na swoje miejsce w fotelu. Kreda w jej dłoni pękła w pół, ale Marshall nie wydawała się tego zauważyć. Jej czoło pozostało zmarszczone przez całą wypowiedź Echo - słowa dziewczyny miały dużo sensu, ale nadal poirytowana nie miała większej ochoty na dłuższe wywody ze swojej strony. - Popieram. - mruknęła tylko, przenosząc wzrok na naszkicowane przez dziewczynę plany. Miała talent, to Marshall musiała jej przyznać. Nie tylko, jeśli chodzi o rysunek - niewiele osób w tak młodym wieku dałoby radę przewodzić dywizją. Mimo, że już dawno zdążyła się przekonać do młodej dowódczyni, ta nadal dawała radę pozytywnie ją zaskoczyć.

- Mia? Co ty na to? - rzuciła jeszcze w stronę hiszpanki, chcąc poznać również jej zdanie. Zauważyła, że dziewczyna była dość cicha podczas spotkania - nie miała zbyt dużego doświadczenia w takich sprawach, ale Marshall była przekonana, że nawet planowanie pomoże jej rozwinąć umiejętności. Kto wie. Może ma w rękawie jeszcze jakiś pomysł.

@Mia Creek @Aleks Wermilio @Echo Puffin

Awatar użytkownika

Wyt

0

Sil

1

Zmy

1

Cha

0

Zre

2

Int

1

Szc

1

- Nóż myśliwski.
- Podstawowy zestaw konserwatora: śrubokręt, młotek i parę gwoździ.
- Butelka z wodą.
- Krótkofalówka.
Zdrowa

Przy sobie:

- Nóż myśliwski.
- Podstawowy zestaw konserwatora: śrubokręt, młotek i parę gwoździ.
- Butelka z wodą.
- Krótkofalówka.
Zdrowa
12
Nerwowo skubałam skórki przy paznokciach. Nie byłam typem osoby, która się wykłócała, ale trochę mnie zraniło, że pan Wermilio tak szybko sobie przypisał pomysł z tamą. Z drugiej strony, czy w ogóle zwracał uwagę na to, co powiedziałam? W końcu to oni byli dorośli i bardziej się znali na tym wszystkim. Przecież to oczywiste, że nie będą brać pod uwagę mojego zdania, gdy mają grupę bardziej doświadczonych pod ręką.

Dźwięk mojego imienia spowodował, że uniosłam głowę i spojrzałam zaskoczona na Marshall. Lekko się uśmiechnęłam, starając się nie pokazać po sobie zakłopotania. Nie nadążałam za tym co mówią, było za wiele informacji, których nie potrafiłam przetłumaczyć. W dodatku mała sprzeczka mi nie pomagała z tym.

- Um... - Przyjrzałam się szkicom na tablicy, przy której wszyscy się zebrali. - Nie wiem... Tama pomoże zmniejszyć szerokość rzeki. Chwilowe odcięcie wody... No i węższa rzeka płynie szybciej, tak? To pomoże?

Tak naprawdę nie znałam się na tym ani trochę, a wszystkie lekcje fizyki nagle opuściły moją pamięć.

@Aleks Wermilio @Echo Puffin @Marshall Roosevelt

Awatar użytkownika

Wyt

0

Sil

0

Zmy

1

Cha

0

Zre

1

Int

1

Szc

0

Plate carrier i stalowe płyty balistyczne
Wojskowa kurtka (Czarna)
Piaskowe spodnie
zestaw łączności (krótkofalówka, słuchawki i mikrofon)
Zdrowy

Przy sobie:

Plate carrier i stalowe płyty balistyczne
Wojskowa kurtka (Czarna)
Piaskowe spodnie
zestaw łączności (krótkofalówka, słuchawki i mikrofon)
Zdrowy
13
Aleks spojrzał na Marshall, kiedy ta przypierdoliła się w sumie do niczego.

- O co ci w tej chwili chodzi? Zadałaś pytanie, udzieliłem ci odpowiedzi, o co się sapiesz? Jak ktoś zadaje pytanie, to odpowiadam tak, żeby wszyscy w pokoju zrozumieli.

Odebrał przerysowaną mapę od Echo i zaczął skreślać niepotrzebne przyłącza. Spojrzał na Echo, powiedział, zwrócił się bezpośrednio do niej.

- Mamy zarys projektu czekamy, aż woda w rzece się zagrzej i zaczynamy mierzyć. Będę wtedy znał wymiary i zacznę rysować dokładny plan. Pozostaje zdecydować czy robimy wertykalnie, czy horyzontalnie.

Aleks podszedł do swojego miejsca i zmierzył zebranych wzrokiem.

- Proponuje głosować, nad tym której wersji projektu użyjemy. Chyba że nasza szefowa już zdecydowała który projekt przypadł jej najbardziej do gustu.

@Echo Puffin @Marshall Roosevelt @Mia Creek

Awatar użytkownika

Echo Puffin

@plamczak66 | 122 postów

Wyt

1

Sil

0

Zmy

0

Cha

1

Zre

1

Int

2

Szc

1

Krótkofalówka, notes, ołówki, długopis, kilka plastrów
Zdrowa

Przy sobie:

Krótkofalówka, notes, ołówki, długopis, kilka plastrów
Zdrowa
14
Pokiwała głową, kiedy Mia skończyła tłumaczenie tego, jak działałaby tama.

— Masz rację Mia — zwróciła się do niej z uśmiechem. — Musimy tylko najpierw sprawdzić, jak taki młyn działałby w warunkach naturalnych, bez tamy. Dzięki temu będziemy wiedzieli, ile czeka nas pracy.

Słysząc to, jak Marshall i Aleks się do siebie odzywają, spięła się. Wiedziała, że nie zawsze każdy był w stanie dogadać się z każdym. Jednak teraz nie miała siły, żeby rozwiązywać konflikty. Jako dowódczyni dywizji czasami była stawiana przed trudnymi sytuacjami, a złe stosunki pomiędzy członkami do takiej właśnie należały. Wolałaby jednak, żeby działo się to nie akurat wtedy, kiedy ona sama była już przybita. Niestety na to wpływu nie miała.

— Marshall, Aleks — powiedziała spokojnie, chcąc zwrócić na siebie ich uwagę. — Możemy skończyć spotkanie na spokojnie? Jak ustalimy plan działania, to będziecie mogli to ze sobą wyjaśnić. Proszę, żebyście zachowali kulturę i szacunek do drugiej osoby, okej? — zapytała patrząc z jednego na drugie. Obydwoje byli od niej starsi, ale jak na razie jeszcze nigdy nie podważyli jej pozycji w grupie.

— Czyli jak na razie plan jest taki. Aleks zmierzy rzekę, a następnie razem z Marshall zaprojektują plan koła. Starajcie się uwzględnić jak najwięcej materiałów i narzędzi, które mamy pod ręką. Ja pomyślę o wszelkich zamiennikach i porozmawiam ze zwiadowcami, żeby zdobyli dla nas lepsze materiały. Mia, ty na razie nadzoruj resztę prac w obozie, jak będziemy mieli plan gotowy, to na pewno pomożesz w budowie. — Miała nadzieję, że koleżanka nie będzie miała jej tego za złe. Echo widziała, że Hiszpanka nie czuje się pewnie w ich obecnym projekcie i nie chciała zrzucać na nią obowiązków, z którymi mogłaby sobie nie poradzić. Wolała też dać taką pracę osobom, które miały już jakieś doświadczenie, żeby całość poszła sprawniej.

— Osobiście jestem za wertykalnym, ponieważ dzięki temu będziemy mogli w razie czego użyć tamy do regulowania wody. Tak, jak wcześniej to powiedzieliście. Ale jestem jak najbardziej za głosowaniem.

@Marshall Roosevelt @Mia Creek @Aleks Wermilio

Awatar użytkownika

Wyt

0

Sil

0

Zmy

0

Cha

1

Zre

0

Int

2

Szc

0

- Nóż myśliwski
- Rękawice robocze
Zdrowa

Przy sobie:

- Nóż myśliwski
- Rękawice robocze
Zdrowa
15
Już otwierała usta, żeby jakoś dalej odszczeknąć - co on sobie myślał? Wszyscy w pokoju mieli przynajmniej podstawowe szkolenie w tej dziedzinie, inaczej nie byłoby dla nich miejsca na tym spotkaniu. Nawet Mia, mimo młodego wieku i różnic językowych uczyła się pilnie i w tym momencie Marshall była w stu procentach pewna, że nie potrzebowała żadnych dodatkowych tłumaczeń. Naprawdę miała ochotę poderwać się z krzesła i wdać w nieco… żywszą dyskusję, mięśnie na jej twarzy wyraźnie napięły się, ale słowa Echo przywołały ją nieco do rzeczywistości. Nie chciała podważać jej stanowiska. Choćby dlatego, że sama wiedziała, jak ciężko młodej dziewczynie jest utrzymać się w tym środowisku. Jedno potknięcie i wojskowi mogli uznać, że Puffin nie nadaje się na dowodzącego budowniczych - a Marshall wolała nie przekonywać się na własnej skórze, jakiego kloca wcisnęliby na jej miejsce.

Wcisnęła się głębiej w fotel, raz jeszcze zakładając ręce na piersiach. Musiała porządnie ugryźć się w język, żeby powstrzymać wybuch zalegający w jej gardle. Jedyne, na co sobie pozwoliła to dalsze gromienie spojrzeniem mężczyzny - Echo powstrzymała ją w odpowiednim momencie, bo z wyrazu twarzy kobiety można było jasno wyczytać, że jeszcze jedno słowo, niezależnie od kogo, i w pokoju zrobiłoby się naprawdę nieprzyjemnie.

- Po spotkaniu zrobię rewizję materiałów na składzie. Sprawdzę, co może się nadać i w jakim jest stanie. - zaproponowała, starając się skupić na słowach dziewczyny i uspokoić własny, ciężki od gniewu głos. Czy kołatanie serca liczyło się jako dzienne ćwiczenia? W jej wieku lekarze zaczynali zwykle wspominać o nadciśnieniu i ryzyku zawału podczas regularnych wizyt. Byle doktor nie próbowała jej wcisnąć żadnych ziółek na uspokojenie. Marshall miała się świetnie. - Sądzę, że wertykalne jest dobrym pomysłem. Zobaczymy w praktyce, ale wydaje mi się łatwiejsze do zainstalowania.

@Mia Creek @Aleks Wermilio @Echo Puffin

Awatar użytkownika

Wyt

1

Sil

1

Zmy

1

Cha

1

Zre